ΚΥΠΡΟΣ 1974 - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

[Κύρια Ιστοσελίδα][Εισβολή][Αγνοούμενοι][Πρόσφυγες][Εκκλησίες/ Μοναστήρια][Χωριά/ Πόλεις][Φρούρια/ Αρχαία Μνημεία][Πολιτιστική Καταστροφή][Συνδέσεις με σχετικές Ιστοσελίδες]

-ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ-

Αυτή η φωτογραφία έχει ληφθεί από Τούρκο δημοσιογράφο ο οποίος επέβαινε επί Άρματος Μάχης Τ48. Δεξιότερα μπορείτε να δείτε ένα ΤΟΜΠ (Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού) Μ-113 Αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης, κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της Τουρκικής εισβολής 14-16 Αυγούστου 1974 με την κωδική ονομασία ΑΤΤΙΛΑΣ 2, ενώ προσεγγίζει Ελληνοκύπριους Εθνοφρουρούς. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα Gunaydin στις 25 Αυγούστου 1974.

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Σκηνή σε συνέχεια της παραπάνω φωτογραφίας και αφού οι Ελληνοκύπριοι στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν από τον τουρκικό στρατό. Τούρκος αξιωματικός προσφέρει τσιγάρο σε αιχμαλωτισμένο Ελληνοκύπριο Εθνοφρουρό κατά την διάρκεια της ανάκρισης, και "χαλάρωση των νεύρων". Οι "ανακρίσεις" περιελάμβαναν βασανισμούς και επέφεραν ακόμη και τον θάνατο.

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Σκηνή σε συνέχεια των παραπάνω φωτογραφιών. Οι Ελληνοκύπριοι στρατιώτες της φωτογραφίας βρέθηκαν εγκλωβισμένοι και αιχμαλωτίστηκαν από τον Τουρκικό στρατό μετά την διάσπαση των Αμυντικών γραμμών της Εθνικής Φρουράς στην Μια Μηλιά βόρεια της Λευκωσίας από μεγάλο όγκο τουρκικών αρμάτων που επιτίθονταν από δυτικά προς ανατολικά για εκκαθάριση της Μεσαορίας. Από τότε η τύχη αυτών των στρατιωτών αγνοείται.

Οι εικονιζόμενοι αγνοούμενοι Ελληνοκύπριοι εθνοφρουροί έχουν αναγνωρισθεί ώς οι ακόλουθοι:
1. Κορέλλης Αντωνάκης του Μιχαήλ, 30 ετών, από την Κυθρέα
2. Νικολάου Πανίκος του Χρυσοστόμου, 26 ετών, από την Άχνα
3. Σκορδής Χριστόφορος του Γεωργίου, 25 ετών από το Δάλι
4. Παπαγιάννης Ιωάννης του Χαράλαμπους, 24 ετών, από την Αγλαντζιά
5. Χατζηκυριάκος Ιωάννης του Χαραλάμπους, 19 ετών από την Αμμόχωστο

Η Τουρκία αρνείται να δώσει στοιχεία για την τύχη τους εμπαίζοντας με τον πιο προκλητικό τρόπο τους πάντες.

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Οι μάνες και οι συγγενείς των αγνοουμένων είναι η πιο τραγική μορφή του δράματος της Κύπρου αφού δεν έχουν μάθει ακόμη τί απέγιναν οι δικοί τους. Οι μάνες των αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας συνεχίζουν να κρατούν το λάβαρο του αγώνα ψηλά. Βρίσκονται συνεχώς στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας όπου ενημερώνουν τους τουρίστες για τα Τουρκικά εγκλήματα και τους αποτρέπουν έτσι από το να επισκέπτονται τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. Για περισσότερες πληροφορίες για το θέμα των αγνοουμένων Πατήστε ΕΔΩ.

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

1619 Έλληνες Κύπριοι έχουν καταγραφεί ως αγνοούμενοι σαν συνέπεια της Τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης και απόβασης εναντίων της Κύπρου της 20ης Ιουλίου 1974. Ο αριθμός των αγνοουμένων έχει μειωθεί στους 1588 μετά την ανεύρεση λειψάνων και χρησιμοποιώντας την μέθοδο συνταύτησης γονιδίων. 613 αγνοούμενοι είναι πολίτες χωρίς στρατιωτική ιδιότητα συμπεριλαμβανομένων 116 γυναικών. 484 αγνοούμενοι υπηρετούσαν τότε στην Εθνική Φρουρά είτε σαν κληρωτοί, είτε σαν μόνιμοι αξιοματικοί, και τέλος 514 αγνοούμενοι είναι έφεδροι Αξιωματικοί και οπλίτες της Εθνικής Φρουράς οι οποίοι επιστρατεύθηκαν για να αντιμετωπίσουν την Τουρκική εισβολή. Για περισσότερες πληροφορίες για το θέμα των αγνοουμένων Πατήστε ΕΔΩ.

Η φωτογραφία στα δεξιά λήφθηκε αμέσως μετά την εισβολή και δείχνει το δράμα ενός παιδιού με μάτια βουρκωμένα από το κλάμα που έχασε και ψάχνει και τους 2 του γονείς.

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Η Τουρκία αρνείται πεισματικά να δώσει οποιαδήποτε στοιχεία για την τύχη των αγνοουμένων μας αδελφών, διαιωνίζοντας έτσι με αυτό τον τρόπο αυτό το τόσο καυτό και ανθρωπιστικό ζήτημα. Η αναγνώριση 5 πτωμάτων αγνοουμένων έγινε μετά από ενέργειες των συγγενών τους στην Αμερική και πιέσεων που ασκήθηκαν από την οικογένεια Χασάπη στον Λευκό Οίκο. Οι 5 αυτοί αγνοούμενοι ήταν Αμερικανοί Υπήκοοι. Για περισσότερες πληροφορίες για το θέμα των αγνοουμένων Πατήστε ΕΔΩ.

Στη φωτογραφία μια νεαρή Ελληνοκύπρια ψάχνει να βρεί τα αγαπημένα της πρόσωπα με τον πόνο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό της.

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Από το 1974, πάμπολλες εκδηλώσεις και διαδηλώσεις έχουν λάβει χώρα τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό και ζητούν την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας του 1974. Ο αγώνας θα συνεχίζεται όσα χρόνια κι' περάσουν μέχρι την διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου αγνοουμένου.

Στην φωτογραφία μικρά Ελληνόπουλα της Κύπρου ζητούν να μάθουν για την τύχη των γονέων τους κρατώντας πινακίδες με επιγραφές όπως
"FREE OUR FATHERS=ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΜΑΣ"

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

[Κύρια Ιστοσελίδα][Εισβολή][Αγνοούμενοι][Πρόσφυγες][Εκκλησίες/ Μοναστήρια][Χωριά/ Πόλεις][Φρούρια/ Αρχαία Μνημεία][Πολιτιστική Καταστροφή][Συνδέσεις με σχετικές Ιστοσελίδες]


Για περισσότερες πληροφορίες ή για τεχνικά προβλήματα σχετικά με αυτή την ιστοσελίδα επικοινωνήστε με τον Χρίστο Α. Νεοφύτου.
Τελευταία ενημέρωση: 05.18.2004 13:48:59 Ώρα Ειρηνικού Ωκεανού